Geometrija Kotača

Geometrija Kotača

Kada trebam provjeriti geometriju kotača?

Ako primijetite da vam vozilo jako vuče ulijevo ili udesno kada se vozite po ravnoj cesti uz malo bočnog vjetra ili vam se pneumatici pojačano troše, možda je potrebno prilagoditi geometriju kotača.
Stoga biste trebali odvesti vozilo u pouzdanu servisnu radionicu na provjeru geometrije kotača.
To je jednostavan postupak; možda bude potrebna neznatna prilagodba sastavnih dijelova
prednjeg i/ili stražnjeg ovjesa.

Ako geometrija kotača nije ispravna, može doći do izrazito brzog trošenja pneumatika.

Napominjemo da se geometrija kotača može nazivati i geometrijom ovjesa, optikom…

Uvijek odvezite vozilo na optiku u sljedećim slučajevima:

Ako vam je vozilo udarilo u nešto (npr. rubnik ili veliku opasnost na cesti).
Ako ste primijetili da se pneumatici abnormalno ili neujednačeno troše.
Ako primijetite probleme prilikom upravljanja ili rukovanja, primjerice:​​​​​​​
Vozilo vuče ili zanosi u jednu stranu.
Upravljač se nakon skretanja ne ispravlja lako.
Upravljač vam ostaje pod kutem kada vozite ravno.
Kada kupite novi komplet pneumatika i želite da traju što je moguće dulje.
Pri zamjeni sastavnih dijelova ovjesa ili upravljača.

Geometrija kotača u odnosu na balansiranje kotača?
Ljudi često miješaju geometriju kotača i balansiranje kotača. To su dvije potpuno različite stvari. Geometrija kotača znači namještanje kutova kotača da bi bili onakvi kako to traži proizvođač vozila. S druge strane, balansiranjem kotača omogućava se okretanje kotača bez nepotrebne vibracije.

Geometrija kotača može utjecati na količinu trošenja i habanja koju kotači trpe. Normalna geometrija na većini vozila predviđena je da svede trošenje i habanja na najmanju moguću mjeru i osigura što veću udobnost za vozača i putnike. Pravilnom geometrijom svih četiriju kotača smanjuje se trošenje pneumatika, produljuju im se radni vijek i povećavaju performanse i više se štedi gorivo. Njime se smanjuju problemi upravljanja i stabilnosti, čime se povećava sigurnost pri vožnji.
Pogrešna geometrija kotača može nastati ako udarite o rubnik ili kada se provezete kroz rupu, ali i u ozbiljnijim situacijama, primjerice prilikom nesreća, što vam sve može izbaciti ovjes iz centriranog položaja. Pogrešna geometrija može nastati i uslijed istrošenosti sastavnih dijelova ovjesa ili nakon što iste zamijenite. Kada geometrija kotača nije ispravna, može doći do brzog trošenja pneumatika, osobito na rubu pneumatika, a mogu nastati i negativne posljedice po upravljivost vozila. Gotovo je sigurno da ćete morati zamijeniti pneumatike prije nego što ste to očekivali.
Svrha je točne geometrije kotača omogućavanje optimalne razine upravljivosti vozila i što duljeg radnog vijeka pneumatika.

Glavni su razlozi koji idu u prilog pravilnoj geometriji sljedeći:

Možete uštedjeti novac, budući da su zamjene pneumatika rjeđe potrebne.
Pneaumatici vam traju dulje.
Optimizirana razina upravljivosti vozila.
Vožnja je lakša, uz manji otpor kotrljanja.

Kako se kotači centriraju?

Ispravljanje geometrije kotača uključuje namještanje kutova kotača koliko je potrebno da bi imali potreban zatur i bočni nagib. Tri glavna namještanja koja se mogu izvesti u smislu geometrije su bočni nagib, uzdužni nagib i zatur.

Bočni nagib

Bočni nagib je kut naslanjanja kotača dalje od okomite ravnine kada se gleda s prednje strane vozila. Ako se kotač naslanja predaleko, nastaje neujednačeno trošenje.

Pozitivan bočni nagib nastaje kada se vrh kotača naslanja dalje od automobila. Ako je previše pozitivnog bočnog nagiba, pneumatici se troše na vanjskom rubu.

Negativan bočni nagib nastaje kada se vrh kotača naslanja prema automobilu. Ako je previše negativnog bočnog nagiba, pneumatici se troše na unutarnjem rubu.

Kut bočnog nagiba osmišljen je i namješta se za svako vozilo radi optimizacije ponašanja pneumatika pri vožnji ravno i prilikom skretanja. Ako je prevelika razlika između kutova bočnog nagiba prednjih kotača, vozilo će vući u jednu stranu.

Zatur

Zatur je smjer u kojem su okrenuti pneumatici s obzirom na središnju os vozila. Zatur se uglavnom izražava kao razlika u udaljenosti između prednjeg dijela kotača i stražnjeg dijela kotača na istoj osovini.

Namještanja zatura utječu na razinu upravljivosti vozila i njegovu stabilnost pri vožnji ravno.

Zatur prema unutra znači da su prednje strane kotača jedne osovine međusobno bliže od stražnjih strana kotača. Ako je zatur previše prema unutra, gazeći sloj pneumatika više se troši na vanjskim rubovima. Gazeći sloj troši se neravnomjerno, a to možete osjetiti ako rukama prođete preko gazećeg sloja pneumatika.
Zatur prema van znači da su stražnje strane kotača jedne osovine međusobno bliže od prednjih strana kotača. Ako je zatur previše prema van, gazeći sloj pneumatika više se troši na unutarnjim rubovima. Gazeći sloj troši se neravnomjerno, a to možete osjetiti ako rukama prođete preko gazećeg sloja pneumatika.

Posted in: Auto Servis Gavran, Novosti, Oprema

Leave a Comment (0) ↓